Het verzet tegen de overname van KPN’s E-Plus door Telefónica neemt toe, signaleert Arne Petimezas van AFS.

1.       Weer een toezichthouder met mededingsbezwaren over de overname van KPN’s mobiele divisie E-Plus door Telefónica. Een adviseur van bondskanselier Merkels regering zegt dat de overname van E-Plus er toe moet leiden dat er een nieuwe vierde speler op de Duitse mobiele markt komt. Door de overname van E-Plus zou het aantal mobiele providers dalen van vier naar drie, en mededingingsautoriteiten zijn bang dat de consument hier de dupe van wordt in de vorm van hogere prijzen. Vorige week meldde de Financial Times dat Telefonica Deutschland had toegezegd niet een maar twee partijen toegang te zullen geven tot het eigen netwerk.

2.       Volgens de ABU, de brancheorganisatie voor uitzenders, stegen de uitzenduren in de weken 13 tot en met 16 met 4 procent. Dat is in lijn met de groeicijfers die we eerder dit jaar hebben gezien en overeenkomstig met een traag herstel van de uitzendbranche. Op donderdag maakt het CBS de officiële werkloosheids- en werkgelegenheidscijfers bekend voor april. De cijfers over het eerste kwartaal waren ronduit dramatisch en wezen er op dat de arbeidsmarkt nog steeds niet de bodem heeft bereikt.

3.       Banca Monte dei Paschi die Siena, de oudste bank ter wereld, blijft in zwaar weer en leed afgelopen kwartaal het achtste verlies op rij. Het nettoverlies liep op tot 174 miljoen euro doordat de rentebaten met en kwart daalden en omdat de bank 143 miljoen euro moest betalen aan rente over de 4,1 miljard euro aan staatssteun. Beleggers zien toch heil in de bank, die hierdoor de geplande aandelenemissie heeft kunnen uitbreiden van 3 naar 5 miljard euro.

4.       Jarenlang heeft de Amerikaanse regering gewaarschuwd dat netwerkapparatuur van Chinese makelij niet te vertrouwen is omdat China doelbewust beveiligingslekken zou inbouwen om de gebruiker te kunnen bespioneren. Maar volgens de journalist Glenn Greenwald hebben de Amerikanen zelf boter op hun hoofd en moet je juist  goed uitkijken als je Amerikaanse netwerkapparatuur aanschaft. Volgens Greenwald zou de NSA routinematig netwerkapparatuur die bestemd is voor internationale afnemers onderscheppen, backdoors inbouwen en vervolgens ze herverpakken zoals de fabrikant dit ook doet en naar de nietsvermoedende klant sturen.

5.      Stel je eens voor dat als de AEX onder de 400 punten duikt, de ECB zich genoodzaakt ziet het monetaire beleid te verruimen. Er bestaat natuurlijk geen Draghi-put voor de AEX, maar volgens analisten van Citi is er wel degelijk een Kuroda-put voor de Japanse Nikkei index (Haruhiko Kuroda is de topman van de Japanse centrale bank). De analisten denken dat als de Nikkei onder de 14.000 punten belandt, de politieke druk op de Japanse centrale bank dermate grote wordt dat het monetaire beleid wordt verruimd. En dat is niet zo’n gekke gedachte, want de Japanse minister van Economie Akira Amari sprak vorig jaar openlijk over zijn koersdoel van 13.000 punten voor de Nikkei.

6.       ECB-president Mario Draghi heeft vorige week donderdag met zijn weinig subtiele hints tijdens de persconferentie er voor gezorgd dat het debat binnen de raad van bestuur van de centrale bank niet langer gaat of het monetaire beleid volgende maand wordt verruimd, maar hoe het monetaire beleid wordt verruimd. Gisteren liet de topman van de Oostenrijkse centrale bank weten dat alleen een reguliere renteverlaging niet genoeg is om de zeer lage inflatie aan te pakken en dat er daadkrachtiger moet worden opgetreden. Vandaag is het de beurt aan Bundesbank topman Jens Weidmann om zijn zegje te doen tijdens een openbaar optreden in Frankfurt. Weidmann staat bekend als een havik en hij zal waarschijnlijk niet blij zijn geweest dat Draghi een besluit om het monetaire beleid te verruimen aan het forceren is. Weidmann, die de zeer lage inflatie tijdelijk noemt, zal daarom proberen er voor te zorgen dat de ECB zo min mogelijk gaat doen en zo lang mogelijk proberen te voorkomen dat de centrale bank de geldpers aanzet.

7.       Op de beursagenda staan verder twee belangrijke macrocijfers: de ZEW index voor het vertrouwen in de Duitse economie en de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Economen gepolst door persbureau Bloomberg verwachten dat de ZEW index deze maand vanwege de Oekraïnse crisis daalde met meer dan drie punten naar 40, wat het laagste niveau sinds de zomer van 2013 zou zijn.

8.       Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen in april waarschijnlijk een stuk minder hard dan in maart het geval was, toen een inhaaleffect na de extreem koude weer voor stevige groei van 1,1 procent zorgde. De markt verwacht dat detailhandelsverkopen in april met 0,4 procent stegen, en een tegenvallend cijfer kan betekenen dat de groeitrend van de Amerikaanse economie wat minder goed is dan verwacht.

9.       Europese aandelenbeurzen staan vanochtend licht hoger, gesteund door goed ontvangen kwartaalcijfers van ThyssenKrupp en Airbus. Daarnaast boekte Wall Street gisteren nette winsten en zetten zowel de S&P 500 als de Dow Jones nieuwe records neer, waardoor tegenvallend economisch nieuws uit China een beetje wordt vergeten.

10.   Belegger in Boskalis opgelet, want het baggerbedrijf komt vandaag tijdens de reguliere handel met de cijfers over het eerste kwartaal.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Bekijk ook de actuele koersen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl